Lovisa i Seoul

En dag på landet

Allmänt Permalink3
 
Idag åkte alla utbytesstudenter iväg till en farm två timmar utanför Seoul. Vyerna som passerade utanför bussfönstret var emellanåt helt fantastiska. Tydligen består hela 70 procent av Sydkoreas yta av berg, så man ser dem alltid, var man än åker. Det gillar jag!
 
 
Vår första uppgift var att gräva fram sötpotatis ur jorden. Vi fyllde flera påsar var som vi fick ta med oss hem. Jag har sett att många brukar grilla en potatis eller två i vår brödrost... Kanske är det min tur att försöka nu.
 
 
Istället för att bländas av mitt gigantiska myggbett i pannan, observera gärna chilin som växer i bakgrunden. Rolig kuriosa är att chili är en relativt ny krydda i Korea. På grund av den stora tillgången till havssalt, var maten förr i tiden väldigt salt. När chilin kom till landet via Kina togs den därför emot med öppna armar. Idag är det precis likadant igen, fast tvärt om: all mat är röd och smakar chili. Jag skulle gärna välkomna andra kryddor med öppna armar!
 
 
Fina blommor
 
 
Mysig tant softar bland sina odlingar
 
 
Vad gör jag här då? undrar ni. Jo, jag fångar ål i en pool. Tanken var att man skulle fånga dem med händerna, men varje gång jag kände den där slajmiga kroppen flög jag upp i luften och pep. Uch, nej. Det fick bli en håv för min del.
 
 
Vi fick åka flotte
 
 
Sedan fick vi plocka ris...
 

... göra risgodis med kaktussmak.

 
 
... som pudrades med bönpulver
 
 
Göra rispuffar....

 
.... och rispannkakor. Nu kommer jag inte vilja äta ris på flera veckor. Lycka till med den saken, hehe.
 
 
 Många timmar senare bar det av hemåt. Vi sov gott, mätta och belåtna hela vägen in till storstan igen.

Koreanskt Mode

Allmänt Permalink3
 
På dagens föreläsning om koreansk kultur, fick jag äran att prova traditionella kvinnokläder. Hade man på sig en sådan här klädsel förr i tiden betydde det att man var värd att respektera. Den röda kjolen symboliserade kärlek för barnen och familjen, medan den gröna överdelen skulle visa på respekt för maken. Logiken bakom den gröna färgen är att tallen är den det enda trädet som behåller sin gröna färg året runt. Genom att klä sig i tallens färg (den verkar vara ljusare här) visade man att man skulle älska sin make på samma sätt; genom ur och skur, vinter som sommar. 


 
Vi pratade också om plastikhysterin. Annonser för större ögon, smalare hakor och högre kindben finns precis ÖVERALLT. Utseendefixeringen är visserligen stor över hela världen, men att människor behöver operera sig är verkligen ett tecken på ett ouppnåeligt ideal. För att få ett "professionellt" jobb måste man först ha haft ett jobb inom service. För att jobba inom service måste man vara snygg, vilket här innebär "öppna" ögon, v-format ansikte och allt annat man inte föds till med koreanska gener. Konkurrensen är total och i brist på alternativ tar många till kniven. Och ja, med "många" menar jag kvinnor. Varför männen går fria från sådana ideal förblir oklart, här liksom där.
 
 

Bästa medicinen

Allmänt Permalink3
 
 
 
 
Efter att ha spenderat gårdagen på en enorm spaanläggning med kallbastu, varmbastu, saltbastu, torrbastu, ångbastu och alla jäkla bastusorter man kan tänka sig, har jag lyckats dra på mig en smula feber och en värkande hals. Jag var dock inte den enda, det känns som att alla är sjuka här. För att hela oss lite gick vi till ett nyöppnat kattcafé som ligger bara fem minuter bort (!) för att dricka lite te. Nästan alla var kattungar och jag fick gosa med en liten snutt som bara var fyra veckor gammal. Åh. Känner mig genast lite friskare.
 
 
Till top