Lovisa i Seoul

Från helvetet till paradiset

Allmänt Permalink3
 
Vi landade i Cebu City tidigt på lördag morgon, efter en stökig sista dag i Seoul med tentor och utflyttning och farväl. Vi såg fram emot turkost vatten och vita stränder att koppla av på, men möttes av någonting helt annat. Cebu var väldigt fattigt. Aldrig har jag varit så medveten om att vara vit och "rik". Att gå ut var en obehaglig upplevelse av människor som stirrade, sprang efter oss, bad om pengar och mat. En kraftig stank låg som ett täcke över staden, liksom smuts och smog och blä. Maike lät meddela att hennes snor blivit svart och överallt sågs vita gamla gubbar med unga filippinska kvinnor. Låt oss säga att Cebu City inte var någon hit.
 
 
Det känns skevt att skriva om lyxen på ön Bohol här i samma inlägg, men det får gå ändå. Jag måste berätta om hur vackert det är. Det är något med himlen och havet som är så speciellt att jag nästan blir troende.
 
 
De här bilderna togs kl 06 på julaftons morgon, när vi var på väg till en båt som skulle ta oss runt på dagens äventyr. Anledningen till att vi åkte iväg så tidigt var för att vi skulle hinna se delfinerna i gryningen. Det gjorde vi. Det var riktig Disney-feeling när de hoppade iväg bort mot horisonten och den stigande solen. Ja, det var en fin julklapp till oss alla.
 
 
Vi tuffade vidare och kom fram till en ö mitt ute i ingenstans. Där fanns en marin nationalpark och vi rustades med cyklop och simfötter. Maike hade en undervattenskamera, men det går såklart inte att fånga på bild. Det var som att hoppa in i den bästa episoden av Planet Earth. Vattnet var blått och kristallklart och alla sortes fiskar och koraller verkade trivas som.... en fisk i vattnet. Som synes även jag.
 
 
En ihopsnickrad och föga imponerande kajak tog oss ut på djupare vatten där det ryktades om sköldpaddor. "No turtle, no pay", sa vår guide och hoppade i vattnet först för att leta efter de fridfulla små djuren. Det dröjde inte länge förrän han tittade upp igen med ett leende ansikte och sade åt oss att hoppa i. Först såg vi bara en, som sov. Det såg ut som en sten och var ungefär lika kul som att titta på en sten. Sedan kom en till simmande, sedan en till. Tillslut hade vi sex stycken simmade runtomkring oss. Vi var alldeles ensamma, jag, Marie, Elin, sköldpaddorna och kajaken. Jag kände mig så liten i det stora havet, och jag kände mig så fri.

 
Julafton avslutades med en middag på stranden. Julstämningen var obefintlig, men det var ganska bra ändå.

Mina koreanska favoriträtter

Allmänt Permalink4
 
1. BUDAE JJIGAE
Några veckor inpå vår vistelse här började en av mina kompisar tjata om en restaurang hon ville ta oss till. Hon ville att vi skulle äta en slags chiligryta, men solen gassade utomhus och vi var fortfarande tveksamma till allt som klingade kryddstarkt... En kväll när vi inte hade några bättre förslag gav vi med oss och gick lydigt med till restaurangen för att äta Bude Jjigae. Sedan dess har vi nog varit där två gånger i veckan. MINST.

Det här är utan tvekan min favorit. Den är så smakrik, fylld av godsaker och alltid värmande i kylan. Man kan tillsätta i princip vad som helst. Vårt ställe brukar bjuda på olika sorters lök, tofu, nudlar, bönor, böngroddar, korv, svamp, kimchi, chili, rispasta med mera... Allt tillagas i en enda stor gryta som vi samsas om att äta ifrån. Alla koreaner jag mött säger att det här inte är en rätt man lagar hemma, utan endast något man beställer på restaurang. MEN. För den som vill prova (JAG!) finns ett recept här.

 
2. JJIM DAK - "bräserad kyckling"
Det här var faktiskt en av de första rätterna jag testade i Korea, när min "buddy" bjöd ut hela gruppen på middag. Har älskat den sedan dess. Mmm, så god smak! Lite mustigt och rätt okoreanskt egentilgen. Vet inte om det skulle smaka likadant att göra det hemma, men här finns ett recept för den som vill testa.

 
3. GAMJAJEON – grönsaks/potatispannkakor
Går att göra i alla möjliga varianter, men kimchi är min personliga favorit. Väldigt gott som tillbehör till någonting annat. Här finns recept. Och här ett glutenfritt recept som enligt författaren ska vara det godaste av dem alla.
 
 
4. MANDU - koreanska dumplings
Jag testade att göra dumplings en gång i korridorsköket och sa till mig själv att jag aldrig skulle göra om det igen. Well. Tar tillbaka det, dessa måste smakas på hemmaplan! Här finns recept.
 
 
5. KOREANSK BBQ
Ett annorlunda sätt att äta grillat, med många smårätter i sedvanlig stil. Lök, vitlök, kimchi och kött läggs sedan i ett salladsblad som äts med händerna. I princip alla tips och tillbehör går att hitta här.
 
 
6. KIMCHI, såklart
"Min mamma kan inte gå en dag utan att äta kimchi,annars blir hon tokig". Det sade min koreanka kompis Jeong-Eun idag och mer koreanskt än så blir det nog inte. Kimchi serveras till varje rätt, lunch som middag. Det tar ett tag att vänja sig vid smaken, men jag måste erkänna att även jag är besatt nu. Efter bara fem dagar i Japan hade jag totala cravings och har mer eller mindre håvat i mig kimchin sedan dess. Hur ska det gå?

En dag kvar....

Hanbok experience

Allmänt Permalink0
 
 
Vi var ju tvungna att testa. Att klä oss i traditionella kläder och posera som förr i tiden. Jag undrar hur de kunde ha så färgstarka kläder. Vilken planta kom chockturkos och neonrosa ifrån liksom? Mysteriet består...


Till top