Lovisa i Seoul

Koreanerna - folket som aldrig vill gifta sig

Allmänt Permalink2
 
Jag har fått i uppgift att skriva en kort uppsats om kulturchocken jag fick när jag kom hit. Till en början tänkte jag att jag inte hade något att skriva - det är ju inget u-land jag kommit till. Allt är nytt och fräscht och civiliserat. Men gräver man djupare, upptäcker man att koreaner har helt andra värderingar.

Koreanska familjetraditioner har visat sig vara ett kapitel för sig. Tydligen ses aldrig kvinnans släkt som en del av mannens, och kvinnan räknas inte till mannens familj förrän hon fött deras barn. Hon förväntas sedan ta hand om både barnen och hans föräldrar (som förövrigt förväntas lägga ganska mycket energi på att vara elaka mot henne när han inte ser).

Allt sedan det blev möjligt för kvinnor att göra karriär och bli ekonomiskt självständiga, har landet hamnat i vad rom rubriceras som en familjekris. Kvinnor vill varken gifta sig eller skaffa barn längre, eftersom de helt enkelt har ganska mycket att förlora. Flera av mina koreanska vänner har pojkvänner, men att gifta sig skulle ingen av dem aldrig ens tänka på - det verkar vara något traumatiskt. Statistiken visar att män ser betydligt mer positivt på äktenskap, medan kvinnor helst vill leva själva som något koreanerna kallar "Gold-misses" - ensamstående, högavlönade kvinnor som bara har sig själva att försörja. Istället vänder sig många män till exportfruar från Kina och Vietnam som kan "leva upp till" den gamla kvinnorollen och ta hand om hemmet. 

Många av de som vill gifta sig och skaffa barn har däremot inte råd. Bröllop, lägenheter och barnuppfostran kostar otroliga summor pengar. Koreanska staten har försökt rycka in med åtgärder som skattelättnader, nyproducerade lägenheter och barnbonusar, men det har bara hjälpt marginellt. Det verkar snarare handla om attityder och värderingar som måste förändras, och som vi alla vet så tar sådant väldigt lång tid.
 
 
#1 - - Kes:

Intressant! Här trodde man sverige var värst som eviga singlar osv. Låter ensamt att vara en Gold-misses, även om det är "bekvämt" (!)?

#2 - - Pappa:

Sånt här är väldigt intressant! Värderingarna hinner inte med i de snabba förändringarna i samhället.

Till top